Evolutia cariei dentare

Caria dentara este un proces distructiv cronic al tesuturilor dure,ale dintelui,constituind, prin complicatiile sale, cea mai frecventa cauza de pierdere a dintilor. Caria dentara este cea mai frecventa afectiune patologica care apare la om. Infectiile pulpare (cunoscute sub numele de pulpite) sunt cauzate in principal de microorganisme si bacterii care au punct de plecare in cariile dentare.

Cauze
Cariile dentare pot aparea pe orice suprafata a dintelui ce vine in contact cu mediul oral, dar nu se pot forma pe partile dintelui aflate in interiorul osului alveolar.

Cauzele aparitiei cariei dentare:
– carbohidratii: conform unor studii, s-a demonstrat ca rolul de baza in dezvoltarea acestei afectiuni il au alimentele bogate in zaharuri (dulciurile, bauturile carbogazoase, chipsurile, etc.). Este foarte important de precizat ca rolul nociv al acestui factor este strans legat si de o igiena orala deficitara.
– bacteriile cariogene: streptococcus mutans, Lactobacilul si Actinomicetele prezente sub forma de colonii in saliva individului.
– producerea insuficienta de saliva (xerostomia). Deoarece saliva dilueaza si neutralizeaza efectul acidului asupra structurilor dure dentare si pentru ca reprezinta un important rezervor de minerale necesar remineralizarii dintilor, producerea insuficienta de saliva reprezinta un factor favorizant al cariei dentare, demn de luat in considerare. Acest deficit de saliva poate fi cauzat de cantitatea scazuta de proteine si vitamine, de anumite tipuri de medicamente si tratamente, dar si de boli sistemice precum diabetul si cancerul.

Simptome
Caria dentara nu determina simptome decat dupa ce este prezenta cavitatea sau infectia. Simptomele includ:
– durere (cel mai comun simptom) – infectia sau iritarea pulpei dentare care produce de obicei durere
– respiratie urat mirositoare si gust neplacut in gura
– pete albe, gri, maro sau negre pe dinte
– dinte fracturat sau sensibil la presiune

Durerea poate deveni violenta cand:
– se consuma dulciuri
– se ingera bauturi fierbinti, alimente reci sau calde, lichide acide (limonada)
– se mesteca guma sau mancare
– se inspira aer rece
– se periaza dintii

Caria dentara se poate complica cu un abces (o punga de puroi) format in os, la varful radacinii dintelui. Simptomele abcesului sunt:
– febra
– ganglioni inflamati
– umflarea obrazului
– durere profunda, pulsatila.

Tipuri de carie dentara
In functie de evolutia lor, leziunile carioase pot fi:
– carie dentara lent progresiva
– carie dentara stationara
– carie dentara rapid progresiva

In functie de gradul de afectare a tesutului dentar, caria dentara poate fi:
– carie dentara necavitara
– carie dentara cavitara (in smalt si dentina)

In functie de localizare, caria dentara poate fi situata:
– pe fata ocluzala, in santuri si fosete (cel mai des intalnita)
– pe suprafata radacinii dintelui (subgingival)
– carie dentara de colet
– carie dentara secundara (marginala unei obturatii)
– carie dentara recurenta (recidiva, situata sub obturatie)

Tratamentul cariei
Tratamentul variaza in functie de severitatea procesului carios:
– periajul – Periajul cu paste fluorurate sau tratamentele cu fluor pot fi suficiente pentru ca procesul carios incipient sa fie reversibil.
– obturatie daca cavitatea este prezenta – Obturatia este un material care acopera cavitatea si restaureaza dintele pana la forma initiala dupa ce medicul stomatolog a inlaturat procesul carios.
– coroana de substitutie (recostruieste o parte sau tot dintele) – Este utila atunci cand dintele este sever afectat. Coroanele sunt folosite si in cazul dintilor fracturati sau in cazul in care procesul carios este atat de mare incat o obturatie nu ar fi suficienta.
– tratament de canal, in cazul in care pupla este infectata – Prin tratamentul de canal, pulpa dentara este indepartata.
-extractia, daca radacina este serios afectata – Dintele extras se inlocuieste cu o punte sau un implant.

Netratarea duce la carii complicate si in final la pierderea dintelui. De asemenea, amanarea ridica costurile si durata tratamentului.

De retinut!
Multi oameni devin nervosi inainte sau in timpul vizitei la medicul stomatolog. Pacientul isi poate controla anxietatea prin explicarea fricii sale si stabilirea cu medicul stomatolog un sistem de semnale cu mana. Prin acest sistem de ridicare a mainii, medicul este avertizat ca pacientul are dureri si necesita o pauza.

Profilaxia procesului carios
Cel mai eficient mod de a preveni aparitia cariilor dentare este respectarea normelor de igiena orala reprezentate de minim 2 periaje dentare corecte, pe zi, cu pasta cu fluor, folosirea apei de gura si a atei dentare.

Diverse alimente au rol carioprotector:
Fosfatii – prezenti in mod natural in faina din cerealele nerafinate sau adaugati sub forma de fosfat de sodiu sau fosfozaharat de calciu in alimente preparate industrial sau in gume de mestecat au efect carioprotector.
Grasimile au afect carioprotector prin mecanisme cariostatice.
Oligoelementele reduc cariogenicitatea glucidelor prin inlocuitea substratului nutritiv al miroorganismelor odontopatogene.
Glicirizina are, prin capacitantea antioxidanta, efect cariostatic.

Un rol deosebit de important in preventia cariei dentare il reprezinta vizita la medicul stomatolog, de doua ori pe an pentru consultatie, detartraj si periaj profesional.

img_9679

img_9680