Albirea dentara profesionala

Ce este albirea dentara? Cum se realizeaza?
Albirea dentara presupune schimbarea nuantei dintilor pacientului intr-o nuanta mai deschisa decat cea naturala.
Inainte de albirea dintilor, este necesara o sedinta completa de profilaxie.

Cum se realizeaza? Cat dureaza?
Se poate face atat in cabinetul stomatologic, cat si acasa.
In cabinet se aplica gelul pe dinti, acesta fiind potentat de o lampa speciala. Procedeul dureaza aproximativ o ora. Tehnica realizata in cabinet este mult mai sigura si eficienta, pentru ca presupune un control al cantitatii gelului aplicat pe dinti si de asemenea se folosesc substante mult mai concentrate.

Inainte si dupa procedeul de albire dentara. 
Inainte de orice fel de albire este necesar un detartraj si un periaj profesional realizat de catre medicul stomatolog. In timpul albirii, pe toata perioada tratamentelui plus inca 48 ore se recomanda sa nu se consume cafea, coca cola, ciocolata, cacao, vin rosu sau alte bauturi cu un continut ridicat de coloranti.
De asemenea, pentru un rezultat adecvat, fumatul este total interzis pe intreaga perioada a tratamentului. Este posibil sa apara o usoara sensibilitate a dintilor dar acesta se remite dupa 1-3 zile sau dupa o aplicare de gel cu fluor.
Aceste albiri in scop cosmetic nu sunt daunatoare pentru dinti in masura in care nu se abuzeaza de ele. Dupa o albire este indicat sa se astepte aprox 12-18 luni pana la efectuarea unui nou tratament.

Albirea provoaca dureri?
In timpul procedurii pot aparea usoare senzatii dureroase datorita patrunderii gelului prin smalt la dentina care, datorita structurii sale poroase, permite contactul gelului cu structurile microscopice din pulpa dentara. Acesta nu este, insa, un motiv de ingrijorare, deoarece nu a fost inregistrat nici un caz de imbolnavire a nervului dentar.
Mai mult decat atat, s-a demonstrate stiintific faptul ca albirea dentara realizata cu produse profesionale ofera o protectie in plus dintilor, datorita continutului de flor al substantelor de albire, ceea ce presupune ca se realizeaza concomitant si o remineralizare a structurilor dentare dure.

Daca exista obturatii sau lucrari protetice dintii se pot albi?
Dintii se albesc indiferent de existent obturatiilor insa acestea cat si lucrarile protetice nu isi modifica culoarea, raman la culoarea initiala.
Ideal este realizarea albirii inainte de rezolvarea cariilor astfel incat plombele sa aiba culoarea dintilor dupa albire.
Daca obturatiile au fost realizate inainte de albire, acestea se pot inlocui cu usurinta folosind un material mai deschis, potrivit cu actuala culoare a dintilor.

Precautii in cazul albirii dentare.
Medicul stomatolog va decide daca pacientul poate suporta o albire dentara. Astfel, femeilor insarcinate sau celor care alapteaza nu li se recomanda tratamentul de albirea dentara.
De asemenea,persoanele cu boli gingivale sau eroziune dentara nu vor putea suporta o albire dentara.
Copiilor, pana in 15 ani si persoanelor cu dinti foarte sensibili, sau persoanelor alergice la peroxid nu li se recomanda procedura de albire dentara.

IMG_8927

IMG_8926