De ce este necesar detartrajul?
In gura noastra se formeaza zilnic placa bacteriana si tartru, fie din cauza dietei, igienei dentare, calitatea si cantitatea salivei, varsta si diverse afectiuni din organism. Placa bacteriana si forma sa finala, tartrul, nu poate fi indepartata complet prin periaj corect, de aceea este necesara vizita la stomatolog pentru curatarea dintilor si a santurilor gingivale.
Ce implica sedinta de detartraj?
O sedinta de detartraj presupune utilizarea tehnicilor manuale sau cu ultrasunete pentru efectuarea detartrajului propriu-zis, iar la sfarsitul procedurii medicul va efectua un periaj profesional cu ajutorul unui cap tip periuta si a unei paste dentare speciale abrazive pentru a indeparta coloratiile de pe dinti datorate consumului excesiv de tutun, cafea, ciocolata sau vin rosu. Optional, se poate realiza si o fluorizare cu scopul remineralizarii smaltului dentar si prevenirii aparitiei cariilor.
Detartrajul afecteaza smaltul dintilor?
Detartrajul profesional realizat cu ultrasunete nu afecteaza smaltul si nici nu sensibilizeaza dintii. Aceasta este o temere nefondata a multor pacienti. Detartrajul indeparteaza doar coloratiile si depozitele de tartru de la suprafata dintelui. Acumularea placii bacteriene pe dinti este cea care duce la slabirea smaltului si la aparitia cariilor si a parodontozei.
Dieta vs. tartrul
Depunerea tartrului este influentata mai mult de consistenta alimentelor decat de continutul lor. Cele dure, cu actiune mecanica pronuntata intarzie formarea tartrului. S-a constatat ca deficienta vitaminelor A, B6, PP si consumul de alimente bogate in calciu, bicarbonate, proteine, glucide favorizeaza formarea tartrului. Pe de alta parte, aportul de vitamina C din alimente scade cantitatea tartrului.
Cat de des se poate face un detartraj?
Se recomanda efectuarea unui detartraj o data la sase luni, iar la pacientii cu lucrari fixe si implanturi dentare o data la patru luni. Este foarte important ca rezultatul detartrajului sa fie o suprafata perfect neteda, chiar lustruita, pe care depunerea placii bacteriene si a tartrului sa nu fie favorizata. Acest rezultat se obtine, pe langa periajul profesional cu paste abrazive speciale, gume de lustruit si prin folosirea unui jet de apa si bicarbonat de sodiu (prophy-jet), bine tolerat si fara dureri care elimina si ultimele resturi de tartru, intarziind viitoarele depuneri. Printr-o tehnica de periaj corecta, prin folosirea apei de gura si a atei dentare nu doar ca se previne aparitia cariei dentare si a parodontopatiei, dar se si ingreuneaza aparitia placii bacteriene si implicit a tartrului dentar. Nu amanati detartrajul pe motiv ca tartrul “solidarizeaza” dintii. Daca dintii sunt mobili, tartrul impreuna cu microbii din el au determinat acest lucru iar prin amanare, boala evolueaza si medicul nu poate trece la urmatoarele etape ale tratamentului parodontal.